tisdag 15 april 2008

Lagen gäller fullt ut?

Yeshua sade i Matteus 5:18;

"Ty sannerligen säger jag er: Intill dess himmel och jord förgås, skall inte den minsta bokstav, inte en enda prick av lagen förgås, förrän det allt har fullbordats."

Vad menade han med det?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ju idiom eller talesätt även på svenska. T.ex , ingen fara på taket, håll ögonen på barna, trampa i klaveret osv osv.
Dessa kan vara knepiga att översätta till andra språk.
Vill man forska lite i Hebreiskan så betyder det som Yeshua säger här att Han inte har kommit för att undervisa om Torah på fel sätt ,när Han säger upphäva lagen, utan Han har kommit för att undervisa om Torah på rätt sätt, när Han säger uppfylla lagen.
Torah är ju de 5 första böckerna i Bibeln skrivna av Moses.

Som jag tidigare sagt så är ordet lagen en mycket dålig översättning av det Hebreiska ordet Torah, som det hänvisas till här.
Det Grekiska ordet för lag är Nomos och betyder främst att dela ut mat eller bete. Det ord som grekerna översatte är Torah som kommer från det Hebreiska rotordet Yara, vilket betyder:flyta som vatten (regn), lägga eller kasta som genom att skjuta en pil, undervisa, visa genom att peka med fingret, dirigera, informera, instruera, bågskytt, visa, skjuta.

Så man kan lätt se att den mening vi har i åtanke när vi hör ordet lag är långt ifrån den bild som en Hebree hade och har.
Lag är en juridisk term som vi förstår den, medans Torah innebär något helt annat. Att skjuta en femetta och träffa målet. Inte missa målet.

Yeshua ger ju dåtida religösa ledare ganska dåligt betyg för hur de tolkade Torah. Han kallade dem vitmenande gravar i Matt 23:27. Blinda ledare i Matt 23:16, skrymtare i vers 23 och ännu värre i vers 33.
Så det var många mänskliga traditioner som krupit in i synagogorna och templet.
Nästan som dagens kyrkor, när jag tänker efter. Det finns oerhört mycket obibliskt i kyrkorna som anses 'rätt'.

Så gäller Torah (lagen) fortfarande? Vi får väl hoppas att den gör det. Eller hur?
Vår frälsning är ju baserad på ett syndoffer i enlighet med Torah.
Enligt Hebr 9:22 måste blod utgjutas för att få förlåtelse från synder.
Det var det som Yeshua gjorde. Han offrade sitt liv samma dag och stund som översteprästen offrade ett felfritt lamm i templet.
Varför offrade sig inte Yeshua i templet kan man fråga? Efter att Han tagit på sig hela världens synd så var Han inte längre felfri och offrade sitt liv utanför staden där man dumpade det som var orent. Avrättade brottslingar.

Så Yeshua offrade sitt eget blod och liv för hela världens synd. Syndoffen som varit heltidssysselsättning för prästerna behövde inte göras längre. Kan det vara det som Yeshua menade när Han sa 'det är fullbordat'. Inga mer syndoffer.

Så kan man åberopa en frälsning som möjliggjorts genom ett perfekt syndaoffer enligt 'lagen' samtidigt som man förnekar samma 'lag'? Det är frågan!

Jamen det är ju ett nytt förbund.
(Skulle inte NT börja i Apg, logiskt sett?)
Hebr 8 talar om detta 'nya' förbund. Orsaken att förbundet måste förnyas var enligt vers 8 att Gud förebrådde folket. I engelskan står det: God found fault with the people.

Igen, ordet nytt i nytt förbund är inte rätt översatt. Ordet kommer från hebreiskans chadash, som är ett rotord och betyder återuppbygga och förnya.

Sen följer en förklaring vad detta förnyade förbund innebar.
Hebr 8 vers 10: Jag ska lägga min Torah(lag) i deras sinnen, och i deras hjärtan ska jag skriva dem och jag ska vara deras Gud och de ska vara mitt folk.

Jes 66:22-23 talar om att instruktionerna ska följas när vi har en ny himmel och en ny jord.
hur många kyrkor firar Sabbat eller nymåne?
Läs Hes 40 till 48 och avgör själv om det är Herren Guds instuktioner man följer. Läs sen i Hes 48:30- till slutet och jämför med Upp 21:12.

Jag häller medPaulus som säger i Rom 3:31 Vi gör tvätom Torah gällande.
Sam

Winther sa...

Publicerar här ett par bibelord för den intresserade:

Hes 48:30 ff:


"30. Och följande utgångar skall staden ha: På norra sidan skall den hålla ett mått av 4 500 alnar,

31. och av stadens portar, uppkallade efter Israels stammars namn, skall tre ligga i norr: den första Rubens port, den andra Judas port, den tredje Levis port.

32. Och på östra sidan skall den också vara 4 500 alnar och ha tre portar: den första Josefs port, den andra Benjamins port, den tredje Dans port.

33. På samma sätt skall också södra sidan hålla ett mått av 4 500 alnar och ha tre portar: den första Simeons port, den andra Isaskars port, den tredje Sebulons port.

34. Västra sidan skall vara 4 500 alnar och ha tre portar: den första Gads port, den andra Asers port, den tredje Naftalis port.

35. Runt omkring skall den vara 18 000 alnar. Och stadens namn skall i all framtid vara: Här är Herren. "

_______________________

Upp 21:12 ff

"12. Den hade en stor och hög mur med tolv portar, och vid portarna stod tolv änglar, och över portarna var skrivna namn: namnen på Israels barns tolv stammar.

13. I öster var tre portar, i norr tre portar, i söder tre portar och i väster tre portar.

14. Och stadsmuren hade tolv grundstenar, och på dem stod tolv namn: namnen på Lammets tolv apostlar.

15. Och han som talade till mig hade en gyllene mätstång, för att därmed mäta staden och dess portar och dess mur.

16. Och staden utgjorde en fyrkant, och dess längd var lika stor som dess bredd. Och med stången mätte han staden: dess mått var tolv tusen stadier, dess längd och bredd och höjd var lika.

17. Och han mätte dess mur: den var ett hundra fyrtiofyra alnar efter människors mått, som ock är änglars. "

_________________________

Rom 3:28ff

"28. Vi håller nämligen före att människan blir rättfärdig genom tro, utan laggärningar.

29. Eller är Gud allenast judarnas Gud? Är han inte ock hedningarnas? Jo, förvisso också hedningarnas,

30. så visst som Gud är en, han som skall göra de omskurna rättfärdiga av tro, så ock de oomskurna genom tron.

31. Gör vi då vad lag är om intet genom tron? Bort det! Vi göra tvärtom lag gällande. "

Anders Branderud sa...

Hej David ! Vi har diskuterat förut. Jag hoppas att du mår bra! Ursäkta att jag tog bort dina länkar förut (för 1,5 år sen) (i efterhand) på min blogg. De utgjorde ju ditt svar till han du debatterade med, så jag borde ha låtit de vara kvar.


För att besvara din fråga i detta inlägg.. Genom att rekonstruera Ribi Yehoshuas (Messias) från Nasarets undervisning användandes logik för att ta bort de ord/meningar som en Torah-Ribi (en titel för en prominent judisk ledare, se ”glossaries” på huvudsidan på www.netzarim.co.il) omöjligen kan ha sagt (alltså sådana ord som strider mot Torahn; och en person som yttrar dylika ord är definierad av Devarim ("5:e mosebok") kapitel 13:1-6), så kommer man till den logiska slutsatsen att han sa följande:

”Tro inte att jag har kommit för att rota upp Torahn eller Neviim [profeterna), men snarare har jag kommit för att försona dem men den muntliga lagen av êmêt (sanning). Skulle himlarna och hâ-ârêtz (syftar till Israel) byta platser; fortsättningsvis ska inte ens ett י (en hebreisk bokstav; yod) och inte heller en קרן (en hebreisk symbol; ungefär lika liten som ett י av den muntliga lagen från Môshêh (Moses) på något sätt byta plats; tills det kommer bli så att allting är helt och fullt ratificerat (synonym: stadfäst) och utfört icke-selektivt.

För vem som än tar bort en muntlig lag från Torahn, eller undervisar någon annan att göra så, kommer av de i himmelriket att kallas ”borttagen”. Både han som bevarar och han som undervisar dem skall kallas Ribi i himmelriket. För jag säger er att om inte er tzedâqâh [leva rätt enligt Torahn] överstiger den som sôphrim, och [troligen ”Herodes-ka”] rabbinska-Perushim, finns det inte någon möjlighet att ni kommer att komma in i himmelriket!”

Citat: Netzarim Reconstruction of Hebrew Matityahu 5:17-20 –finns på ovanstående länk.

Trevlig helg!
Anders Branderud

Winther sa...

Hej Anders,

'Long time no see', Tack för ditt inlägg.

Jag förlåter dig för att du tog bort länkarna! :) Jag hade glömt det för länge sedan.

När det gäller din tolkning av vad Yeshua sade så tror jag det ligger något i det du säger. Han skärpte lagens bud.

Han sa exempelvis i vers 21:
"Ni har hört att det är sagt till de gamle: 'Du skall inte dräpa; och den som dräper, han är hemfallen åt Domstolens dom.' (Se även 2Mos. 20:13. 5Mos. 5:17. 2Mos. 21:12.)
22. Men jag säger er: Var och en som vredgas på sin broder, han är hemfallen åt Domstolens dom; men den som säger till sin broder 'Du odåga', han är hemfallen åt Stora rådets dom; och den som säger: 'Du dåre', han är hemfallen åt det brinnande Gehenna."

Anonym sa...

Tveksamt om han sade "lagen" ... Torah betyder inte lag.. Torah betyder riktlinjer, råd.. En av dom vanligaste missuppfattningarna. Shalom Alecheim!