torsdag 1 november 2007

Bibelord ?

Jag söker det bibelställen som vederlägger/stöder treenigheten. Kommentera gärna, klicka här!

Tack för alla kommentarer hittills!
Gud välsigne er
/David
_______________________

Treenigheten är en grundläggande del för många kyrkor trots att ordet inte ens finns i bibeln. Jehovas Vittnens kanske starkaste argument för att inte lämna sin rörelse är att de inte skulle kunna tänka sig att gå till en kyrka med treenighetstroende. De har verkligen lyckats att dunka in detta i sina medlemmar trots att de profeterar falskt ideligen, blir medlemmarna kvar.

Det skulle vara intressant med ett gäng bibelord som understödjer den ena eller andra sidan. Om någon insatt läser detta vore jag mycket tacksam för kapitel och vers i kommentarerna.
_____________________________________



upplagd av David Winther | torsdag, oktober 18, 2007
__________

David Nyström sa... Hej, det här är ju en fråga som tyvärr inte kan lösas med hänvisningar till "kapitel och vers" (då hade frågan nog inte varit så omtvistad) utan det handlar om hur vi tolkar NT:s vittnesbörd om Fadern, Sonen och den helige Ande som helhet.

Den brinnande frågan handlar egentligen om Sonens gudomlighet, dvs var Jesus "av samma väsen" som Fadern, som den Niceno-Konstantinopolitanska trosbekännelsen hävdar? Här är NT:s vittnesbörd väldigt starkt.

Några axplock: Johannesprologen vittnar tex starkt om Sonens gudomlighet (för en utläggning om detta se bloggen Exegetisk Teologi (http://exegetiskteologi.blogspot.com/).

I Kol 1:15-16 likställs Jesus med Gud och identifieras som världens skapare.

Dessutom vittnar NT om Sonens preexistens, vilket rimligen bör tolkas som ett tecken på gudomlighet. Se tex John 8:58, Joh 17:5, Fil 2:6-8

För mer ingående kommentarer runt detta kan jag rekommendera inlägg och kommentarer på Henrik Engholms blogg, http://busy-being-born.blogspot.com/

Diskussionerna runt allt detta kan naturligtvis gå höga, men att hävda att det inte finns någon grund för att påstå att treenighetstanken är närvarande i NT:s skrifter eller i den primitiva kyrkans medvetande är direkt fel.

den 18 oktober 2007 11:32 David Winther sa... Tack David!


den 18 oktober 2007 23:41 Anders sa... Hej, hej!
Vad tycker du om denna sida?: www.netzarim.co.il
Kanske kan vara något av intresse för dig?

Hälsningar Anders Branderud


den 18 oktober 2007 23:41 Z sa... Hej,
jag har en post om Treenigheten, där jag längst ner (under Tillägg:) skrivit ner bibelverser, som jag tycker stödjer denna Gudsbild

http://enklabloggen.blogspot.com/2007/10/hur-ser-ni-p-treenigheten.html


och jag gör det väldigt kortfattat, så att en vanlig läsare orkar, hinner och kan hänga med den


19 oktober 2007 09:59 Laurens sa...


Ett ägg, är ett ägg, är Ett Ägg! Alla bilder haltar men en bibelskoleelev beskrev terenigheten så här: Ett ägg består av skal, äggvita och gulan, men är ändå en enhet. Tre olika delar och ingredienser skapar Ett enda ägg.
Min egen bild av Gud får ge uttryck för en liknande tanke. Vårt svenska, (och flera andra språks), ord för GUD, består av Tre Olika Bokstäver. G är inte U eller D. U är inte G eller G. och så vidare! Men dessa tre Bokstäver utgör Ett Enda Ord!
Som sagt är : ALLA våra egna bilder av Gud haltar!


den 25 oktober 2007 11:28 Laurens sa... Ett ägg, är ett ägg, är ett Ägg! En bibelskoleelev gav följande bild av sin syn på Treenigheten. Ett ägg består av Skal, äggvita och vad vi brukar kalla gulan.
Men det är ändå Ett Enda Ägg!
Alla våra "bilder och förklaringar" av GUD haltar!

Min egen bild av Treenigheten kan beskrivas via det enda ordet GUD!

G:et är inte U eller D. U:et är inte G eller D. och så vidare! Men det är ETT ENDA ORD! "I begynnelsen var Ordet". (Joh.ev. 1.1).
Som sagt är: Alla våra bilder på GUD haltar!
Gud är nämligen obeskrivbar för en liten människa!



den 25 oktober 2007 11:38 Stig Åke Gerdvall sa... David Nyström menar att Jesus har

skapat världen och stöder detta bl a på Kol.1:15-16.

Denna kristna teologi saknar helt stöd i NT´s grekiska och även i svenska översättningar av Kol. 1:15-16. Engelska biblar har manipulerat denna text genom att skriva "For by him were all things..."

Följande är ett kort utdrag från kapitel 8 ur boken "Är treenighetsläran biblisk" av dr. S.K. Blad. Den finns i sin helhet att läsa på www.messianskaforeningen.se

Messias skapade inte världen – världen skapades genom honom

Lägg märke till att Skrifterna lär att allt skapades i och genom Messias och inte av honom. Det var inte Messias som skapade utan den Evige. Den Evige skapade allt med utgångspunkt från Messias-planen som han hade inom sig själv av evighet, som det står skrivet i Kolosserbrevet 1:16:

"Ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och herradömen, makter och väldigheter. Allt är skapat genom honom och till honom." (SFB)

Enligt Johannes 1:3 har världen blivit gjord genom Ordet, Toràn, mästarplanen, som hade varit med Elohim från begynnelsen, som det står skrivet:

"Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till."(SFB)

I Johannes 1:10a står det skrivet:

"Han var i världen och världen hade blivit till genom honom."(SFB)

Det grekiska ord som i dessa verser översatts som genom är ”día”.[10] Den arameiska Peshitta-texten använder ordet ”bijdeh” [11] som betyder hand, genom, nära.

I Apostlagärningarna 2:22 står det skrivet:

"Israeliter, lyssna till dessa ord: Jesus från Nasaret var en man som Gud bekände sig till inför er genom kraftgärningar, under och tecken, som Gud genom (gr. ”día”, aram. ”bijdeh”) honom utförde mitt ibland er, så som ni själva vet." (SFB)

Denna text visar att det var den Evige som gjorde under och tecken genom Yeshua. Både i den grekiska och den arameiska texten används här samma ord som i Johannes 1:3, 10 och 1 Korintierbrevet 8:6 där det står skrivet att allting blev till genom honom. Det var alltså inte Yeshua som gjorde under av sig själv, utan den Evige som gjorde under genom honom. Yeshua är den Eviges sändebud, Hans ”shaliach”, Hans apostel (Hebr 3:1). Inget av det som Yeshua gjorde eller sade kom från honom själv, utan från Fadern, som det står skrivet i Johannes 5:19 och 14:10b:

"Jesus vände sig till dem och sade: ”Sannerligen, jag säger er: Sonen kan inte göra något av sig själv, utan bara det han ser Fadern göra. Vad Fadern gör, det gör också Sonen … De ord jag säger er, dem talar jag inte av mig själv; Fadern är i mig och utför sina gärningar.” (Bibel2000)

Samma princip hade rått innan Yeshua blev till. Ordet som fanns från begynnelsen som en plan och sedan som en uttalad befallning var det medel genom vilket Fadern skapade allt. När sedan Ordet blev människa fortsatte den Evige att arbeta enligt samma mönster, samma princip.

I Apostlagärningarna 7:25 står det skrivet:

"Nu trodde Mose att hans bröder skulle förstå att Gud ville rädda dem genom (”día”/”bijdeh”) hans hand, men det gjorde de inte." (SFB)

I Apostlagärningarna 19:11 står det skrivet:

"Gud gjorde ovanliga under genom (”día”/”bijdeh”) Paulus händer." (SFB)

Dessa ord visar att den Evige använder sig av sina agenter för att utföra sina mäktiga gärningar. Men det är inte agenterna i sig som gör dessa gärningar utan den Evige som gör det genom dem. På samma sätt var det med Messias-projektet. Det var den Evige som gjorde allt genom detta projekt.

Messias var alltså inte Skaparen utan Skaparens verktyg. Messias är det ursprung, det syfte och den målsättning som den Evige har för skapelsen. Det finns inget i skapelsen, varken osynligt eller synligt, som ligger utanför denna Messias-plan. Allt är skapat i honom, genom honom och till honom.

Ordet blev kött och som människa led han och klarade alla prov i lydnad, ända till döds. Det resulterade i att han blev upphöjd över allt skapat och blev insatt i den position som var ämnad för honom av evighet innan allt blev skapat. Genom Messias Yeshua kommer den Evige att leda hela skapelsen så att den ursprungliga målsättningen med den slutligen uppnås. Allt, precis allt, kommer att läggas under Messias herravälde och därefter kommer han själv att lägga allt under sin Fader så att Elohim blir allt i alla, som det står skrivet i 1 Korintierbrevet 15:24-28.



den 25 oktober 2007 16:42 David Winther sa...

Tackar Laurens och Stig-Åke! Mycket spännande och intressant.

_____________
källa:
Dagen.se om messiansk tro Del1, Del2, Del3, Del4, Del5, Del6, Del7, Ulf Ekman, Lars Enarsson,
Jesper Svartvik, Magnus Zetterholm

relaterat:
Det är Jesus! Apg29.com

14 kommentarer:

Anonym sa...

Följande är några bibelverser som jag har samlat och skrivit ner på engelska. Det finns andra bibelställen som “trinitarians” skulle hänvisa till. Syftet med dom här verserna är bara att visa att läran som “trinitarians” bygger utav andra bibelverser inte går att förena med resten av bibeln.

God is the head of Messiah

1Cor. 11:3 Now I want you to realize that the head of every man is Messiah, and the head of the woman is man, and the head of Messiah is God. (NIV revised)

That is in clear contradiction to the trinity doctrine.

The Father is Yeshua's God

John 20:17 Yeshua said, “Do not hold on to me, for I have not yet returned to the Father. Go instead to my brothers and tell them, ‘I am returning to my Father and your Father, to my God and your God.’” (NIV revised)

1Pet. 1:3 "Praise be to the God and Father of our Adon Yeshua the Messiah! In his great mercy he has given us new birth into a living hope through the resurrection of Yeshua the Messiah from the dead," (NIV revised)

Rom. 15:6 so that with one heart and mouth you may glorify the God and Father of our Adon Yeshua the Messiah. (NIV revised)

2Cor. 1:3 Praise be to the God and Father of our Adon Yeshua the Messiah, the Father of compassion and the God of all comfort, (NIV revised)

2Cor. 11:31 The God and Father of the Adon Yeshua, who is to be praised forever, knows that I am not lying. (NIV revised)

Eph. 1:3 Praise be to the God and Father of our Adon Yeshua the Messiah, who has blessed us in the heavenly realms with every spiritual blessing in Messiah. (NIV revised)

Eph. 1:17 I keep asking that the God of our Adon Yeshua the Messiah, the glorious Father, may give you the spirit of wisdom and revelation, so that you may know him better. (NIV revised)

Matt. 27:46 (cf. Mark 15:34) About the ninth hour Yeshua cried out in a loud voice, “Eloi, Eloi, lama sabachthani?”—which means, “My God, my God, why have you forsaken me?” (NIV revised)

Yeshua worships God

Heb. 2:11b-13 So Yeshua is not ashamed to call them brothers. He says, “I will declare your name to my brothers; in the presence of the congregation I will sing your praises.” And again, “I will put my trust in him.” And again he says, “Here am I, and the children God has given me.”

Matt. 4:9-10 “All this I will give you,” he [the Devil] said, “if you will bow down and worship me.” Yeshua said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship Adonai your God, and serve him only.’” (NIV revised)

Matt. 4:9-10 And [the Devil] saith to him, `All these to thee I will give, if falling down thou mayest bow to me.' Then saith Yeshua to him, `Go—Adversary, for it hath been written, Adonai thy God thou shalt bow to, and Him only thou shalt serve.' (YLT revised)

Yeshua was tempted and God cannot be.

Heb. 2:18 Because he himself suffered when he was tempted, he is able to help those who are being tempted. (NIV)

Heb. 4:15 For we do not have a high priest who is unable to sympathize with our weaknesses, but we have one who has been tempted in every way, just as we are — yet was without sin. (NIV)

Jacob 1:13 When tempted, no one should say, “God is tempting me.” For God cannot be tempted by evil, nor does he tempt anyone (NIV)

The Father, the only true God.

John 17:1,3 After Jesus said this, he looked toward heaven and prayed: “Father… Now this is eternal life: that they may know you, the only true God, and Yeshua the Messiah [Anointed One], whom you have sent. (NIV revised)

There is only one God and one mediator between God and man, the man Messiah Yeshua

1Tim. 2:5 For there is one God and one mediator between God and men, the man Messiah Yeshua, (NIV revised)

For us there is but one God, the Father.

1Cor. 8:5-6 For even if there are so-called gods, whether in heaven or on earth, as indeed there are many gods and many lords, yet for us there is but one God, the Father, from whom all things came and for whom we live; and there is but one Adon, Yeshua the Messiah, through whom all things came and through whom we live.

Yeshua is not all-knowing.

Matt. 24:36 “No one knows about that day or hour, not even the angels in heaven, nor the Son, but only the Father. (NIV)

Mark 13:32 “No one knows about that day or hour, not even the angels in heaven, nor the Son, but only the Father. (NIV)

Rev. 1:1 The revelation of Yeshua the Messiah, which God gave him to show his servants what must soon take place. (NIV)

Interesting quotes of Yeshua:

Mark 10:18 “Why do you call me good?” Yeshua answered. “No one is good — except God alone. (NIV revised)

Luke 18:19 And Yeshua said unto him, Why callest thou me good? none is good, save one, that is, God. (KJV revised)

Luke 12:10 And everyone who speaks a word against the Son of Adam (man) will be forgiven, but anyone who blasphemes against the Ruach HaKodesh will not be forgiven. (NIV revised)

John 14:28b “If you loved me, you would be glad that I am going to the Father, for the Father is greater than I. (NIV)

When specifically asked if he was saying that he was God, Yeshua answered and said that the Bible calls human judges gods, so what is the problem if he claims to be the son of God? Would that not have been the time for him to say, "Yes, I am God incarnate"?

John 10:34 Yeshua answered them, “Is it not written in your Torah, 'I said, you are gods?' If he called them gods, to whom the word of God came—and the Scripture cannot be broken—do you say of him, whom the Father sanctified and sent into the world, ‘You are blaspheming,’ because I said, ‘I am the Son of God’?"

Everything that Yeshua has, has been given him. Who then gave it to him if he is the Almighty?

Matt. 28:18 Then Yeshua came to them and said, “All authority in heaven and on earth has been given to me. (NIV revised)

John 5:26-27 For as the Father has life in himself, so he has granted the Son to have life in himself. And he has given him authority to judge because he is the Son of Adam (man). (NIV revised)

John 17:1-2 After Yeshua said this, he looked toward heaven and prayed: “Father, the time has come. Glorify your Son, that your Son may glorify you. For you granted him authority over all people that he might give eternal life to all those you have given him. (NIV revised)

Matt. 20:23 Yeshua said to them, “You will indeed drink from my cup, but to sit at my right or left is not for me to grant. These places belong to those for whom they have been prepared by my Father.” (NIV revised)

Psa. 110:1 Adonai says to my Adon: “Sit at my right hand until I make your enemies a footstool for your feet.” (NIV revised)

(That is the most often quoted verse in all of the Apostolic Writings)

The Spirit had authority over Yeshua.

Matt. 4:1 "Then Yeshua was led by the Spirit into the desert to be tempted by the devil." (NIV Revised)

The following characteristics cannot be applied to Yeshua.

1Tim. 6:15b-16 God...who alone is immortal and who lives in unapproachable light, whom no one has seen or can see. To him be honor and might forever. Amen. (NIV)

(Yeshua died, he was approachable, people touched him, he was seen, and we will see him.)

Paul draws a strong parallel between our own spirit and God’s Spirit. I am not three Persons in one Human. My spirit is my own, and my spirit is me.

1Cor. 2:11 For who among men knows the thoughts of a man except the man’s spirit within him? In the same way no one knows the thoughts of God except the Spirit of God. (NIV)

Further References:

Ex. 33:20 But He [Adonai] said, “You cannot see My face, for no man can see Me and live!”

Deut. 4:12, 15-16 "Then Adonai spoke to you from the midst of the fire; you heard the sound of words, but you saw no form—only a voice. ... "So watch yourselves carefully, since you did not see any form on the day Adonai spoke to you at Horeb from the midst of the fire, lest you act corruptly and make a graven image for yourselves in the form of any figure, the likeness of male or female,"

John 1:18 No man hath seen God at any time…

1John 4:12 No man hath seen God at any time…

Col. 1:15 Who is the image of the invisible God, the firstborn of every creature:

1Tim. 1:17 Now unto the King eternal, immortal, invisible, the only wise God, be honour and glory for ever and ever. Amen.

John 4:24 God is a Spirit: and they that worship him must worship him in spirit and in truth.

Hos. 11:9 I will not execute My fierce anger; I will not destroy Ephraim again. For I am God and not man, the Holy One in your midst, And I will not come in wrath.

Job 9:32 “For He is not a man as I am that I may answer Him, That we may go to court together.

Yeshua frequently called himself the Son of Adam (Man)

Num. 23:19 (cf. 1Sam. 15:29) “God is not a man, that He should lie, Nor a son of adam (man), that He should repent; Has He said, and will He not do it? Or has He spoken, and will He not make it good?

The prophecies about the Messiah frequently refer to Yeshua as God's Servant

Is. 49:6 he says: “It is too small a thing for you to be my servant to restore the tribes of Jacob and bring back those of Israel I have kept. I will also make you a light for the Gentiles, that you may bring my salvation to the ends of the earth.” (NIV)

Is. 52:13-14 See, my servant will act wisely; he will be raised and lifted up and highly exalted. Just as there were many who were appalled at him — his appearance was so disfigured beyond that of any man and his form marred beyond human likeness  (NIV)

Yeshua—HaShem’s righteous servant—frequently said the Father had sent him. The following verse is out of context, but still shows a principle.

John 13:16 I tell you the truth, no servant is greater than his master, nor is a messenger greater than the one who sent him. (NIV)

Anonym sa...

Körkan hävdar följande...

The Athanasian Creed, 5th century—practically the defining creed of the trinity doctrine:

Whoever wants to be saved should above all cling to the catholic [universal] faith.
Whoever does not guard it whole and inviolable will doubtless perish eternally.
Now this is the [universal] faith: We worship one God in trinity and the Trinity in unity, neither confusing the persons nor dividing the divine being.
For the Father is one person, the Son is another, and the Spirit is still another.
But the deity of the Father, Son, and Holy Spirit is one, equal in glory, coeternal in majesty.
What the Father is, the Son is, and so is the Holy Spirit.
Uncreated is the Father; uncreated is the Son; uncreated is the Spirit.
The Father is infinite; the Son is infinite; the Holy Spirit is infinite.
Eternal is the Father; eternal is the Son; eternal is the Spirit:
And yet there are not three eternal beings, but one who is eternal;
as there are not three uncreated and unlimited beings, but one who is uncreated and unlimited.
Almighty is the Father; almighty is the Son; almighty is the Spirit:
And yet there are not three almighty beings, but one who is almighty.
Thus the Father is God; the Son is God; the Holy Spirit is God:
And yet there are not three gods, but one God.
Thus the Father is Lord; the Son is Lord; the Holy Spirit is Lord:
And yet there are not three lords, but one Lord.
As Christian truth compels us to acknowledge each distinct person as God and Lord, so catholic religion forbids us to say that there are three gods or lords.
The Father was neither made nor created nor begotten;
the Son was neither made nor created, but was alone begotten of the Father;
the Spirit was neither made nor created, but is proceeding from the Father and the Son.
Thus there is one Father, not three fathers; one Son, not three sons; one Holy Spirit, not three spirits.
And in this Trinity, no one is before or after, greater or less than the other;
but all three persons are in themselves, coeternal and coequal; and so we must worship the Trinity in unity and the one God in three persons.
Whoever wants to be saved should think thus about the Trinity.
It is necessary for eternal salvation that one also faithfully believe that our Lord Jesus Christ became flesh.
For this is the true faith that we believe and confess: That our Lord Jesus Christ, God's Son, is both God and man.
He is God, begotten before all worlds from the being of the Father, and he is man, born in the world from the being of his mother —
existing fully as God, and fully as man with a rational soul and a human body;
equal to the Father in divinity, subordinate to the Father in humanity.
Although he is God and man, he is not divided, but is one Christ.
He is united because God has taken humanity into himself; he does not transform deity into humanity.
He is completely one in the unity of his person, without confusing his natures.
For as the rational soul and body are one person, so the one Christ is God and man.
He suffered death for our salvation.
He descended into hell and rose again from the dead.
He ascended into heaven and is seated at the right hand of the Father.
He will come again to judge the living and the dead.
At his coming all people shall rise bodily to give an account of their own deeds.
Those who have done good will enter eternal life,
those who have done evil will enter eternal fire.
This is the catholic faith.
One cannot be saved without believing this firmly and faithfully.


Note the Greek mindset here. You must think this way to be saved. There is nothing here about how you live. Biblical faith is not mental gymnastics. To the Greek mind, the unseen realm of thoughts is the only one that matters and is diametrically opposed to the physical world. Note that it took five hundred years to come up with after the Bible and Yeshua. The language and terms are many times completely extra-biblical.

______________________________________
Wikipedia.org Encyclopedia, Athanasian Creed, ICET English Language Translation. (emphasis added)

The Athanasian Creed (Quicumque vult), traditionally ascribed to St. Athanasius, Archbishop of Alexandria, who lived in the 4th century. However most of today's historians agree that in all probability it was originally written in Latin, not in Greek, and probably originated in Gaul around the 6th century.

Anonym sa...

Jo, det där med ägget… Gud skall alltså vara ett Ägg, i Vita, Gula och Skal — men absolut inte mer än ett Ägg. Det uppstår lite problem då om ‘Gulan’ börjar prata om en annan som endast kan vara ett sant Ägg. (Joh 17:1,3) Och om ‘Gulan’ då verkligen är äggula, och någon kommer och säger att ‘Gulan’ smakar gott, hur kan då den s k “Gulan” säga “Varför säger du att jag smakar gott? Endast ett Ägg smakar gott.”? (Mark 10:18, Luk 18:19)

Anonym sa...

Här är en sidan med massor av artiklar om treenigheten:

http://trinitystudy.com

Anonym sa...

Det är ett problem med att inte tro på att Jesus och Den helige Ande ar God och det ar det forsta budordet.

Det sager att man inte skall gora sig nogot belate av något eller som pa engelskan; image of God in your own image. Om vi andrar pa vem Gud ar sa blir Jesus en lagre gud, och den helige ande en kraft då har vi ett beläte och har ändrat Guds bild till var egen avgudabild som vi kan forsta med våra smarta hjarnor.

Hur forklarar dessa avgudadyrkare alla som faller ner och dyrkar Jesus nar han vandrade har pa jorden?

Och att han inte stoppade en enda av dem?

Men nar Johannes forsokte att dyrka en ängel i uppenbarelseboken så stoppade ängeln honom fran att gora detta.
Denna fornekelse av Guds natur och vasen ar farlig och kommer fran den antikristiska fariseeiska anden.

Anitkrist kan ocksa betyda en annan Kristus och inte bara emot Kristus. Båda betydelserna finns i grekiskan

Anonym sa...

Jag vill dela med mig av Guds ord som talar om treeenighet och hur nödvändigt det är för att vi ska kunna vara fungerande troende i dag i vår vardag.

Vi kan inte utesluta någon av de tre för då kan vi inte leva ett varmt underbart kristet liv i gemenskap med Jesus.

Nu handlar det inte om att vi har tre Gudar utan alla tre hör ihop.

2kor 13:13. Vår Herre Jesu Kristi nåd, Guds kärlek och den Helige Andens gemenskap vara med er.

Här står alla tre alltså, treeenighet.

Kristi nåd, Guds kärlek och den helige Anden.

Inget av detta kan man dela på utan de hör ihop.

Det räcker inte att enbart tro på Gud och utesluta Jesus eller den Helige Ande.

Det räcker inte enbart att tro på Jesus och förneka Gud och den Helige Ande.

Det räcker inte att tro på Gud och Jesus och förneka den Helige Ande, för den Helige Anden är vår hjälpare och genom honom kan vi ha gemenskap med Gud.

Alltså den Helige Anden är en kanal till Gud och om vi ska kunna ha gemenskap med Gud.

Om vi ska kunna ha gemenskap med Gud så behöver vi Jesus och den Helige Ande.

Joh 14:1 Sista meningen kan vi läsa. Tro på Gud och tro på mig.

Jesus uppmanar oss att tro på Gud och även honom.

Joh 14:23 Om någon älskar mig, håller han fast vid mitt ord, och min Fader skall älska honom, och vi skall komma till honom och ta vår boning hos honom.

Här kan man se att man kan inte dela på Fadern och Jesus utan de är ett.

Vers 26 Men Hjälparen, den Helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt.

Här ser vi: Hjälparen, alltså Den Helige Ande ska Fadern sända i hans Sons namn Jesus.

Luk 24:49 Och se; jag ska sända er vad min Fader har lovat. Men ni skall stanna här i staden, tills ni har blivit beklädda men kraft från höjden.

Här står det om den Helige Ande som ska bli sänd till oss och så skedde det på pingsten då alla lärljugarna var i bön.

Vi behöver Gud, vi behöver Jesus, vi behöver den Helige Ande.

Gud sände sin Son till denna världen ,Jesus som dog för vår skull och tog all vår synd på sig och efter hans uppståndelse kom den Helige Ande som var sänt från Gud för att vi ska ha en hjälpare i vår kristna liv.

Vi kan inte vara utan någon av dessa, Gud Fadern Jesus och den Helige Ande. Amen

Detta är så stort och underbart att leva nära Jesus för det finns allt i honom som vi behöver i våra liv.

Det finns frid, glädje, man behöver inte leva i fruktan längre även om det skakar om i vår omgivning så är vi trygga.

Denna underbara frid som övergår allt är det underbaraste som kan hända i människan liv. Den människa som finner Jesus finner livet!

Denna friden kan inte världen ge utan detta kommer från Gud i och med att jag har försonat mig med Gud.

Jag bad om mina synders förlåtelse och gav mitt liv till honom från hela mitt hjärta och jag blev född på nytt.

Det gamla livet är förgånget se något nytt har kommit.

Så man kan säga att Jesus tog mitt skräp när jag bad om förlåtelse och han fyllde mitt hjärta med kärlek, mening med livet, glädje och frid och han renade mig från min synd och gav mig en gåva" Den Helige Ande" som alltid är hos mig och lämnar mig aldrig.

Det är därför jag sitter här och vittnar om Jesus för att alla som vill lyssna kan också få detta underbara liv.

Det är skillnad på att tro att Jesus finns ,men att känna honom är en helt annat.

Att lära känna Jesus kan ta ett tag men ju mer man umgås med honom så lär man känna honom.

Han är underbar vän och frälsare.

Gud svarar på bön så är det något du inte förstår så kan du gå till Gud och fråga så kommer han att svara dig.

Gud har svarat mig många gånger det jag undrat över och han har gett mig ljus över saker och ting.

Till sist. Man kan inte dela på treenigheten. Gud Fadren, Jesus och den Helige Ande.

Gud har inte satt oss att diskutera om himmelska ting för vi kommer aldrig begripa det fullt ut.

Att diskutera för bara osämja och bråk med varandra och det föder inget gott med sig.

Ett tips när du läser Guds ord: Läs som det står, tro som det står och gör som det står.

Gud välsigne er och glöm inte bort att det finns liv ett underbart liv i Jesus..KOM OCH SE

Anonym sa...

Matt 28:19
Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i FADERNS och SONENS och den HELIGE ANDES namn.. =) treenigheten beskriven av Jesus själv..

Winther sa...

Till Anders

"den 18 oktober 2007 23:41 Anders sa... Hej, hej!
Vad tycker du om denna sida?: www.netzarim.co.il
Kanske kan vara något av intresse för dig?

Hälsningar Anders Branderud "

Det hemsidan var alldeles för komplicerad för mig... Finns det någon enklare variant gärna på engelska?

Anonym sa...

Om du vill och kan läsa engelska så finns det en del bra sidor som berör detta ämne liksom det hebreiska ursprunget om Bibeln och dess innebörd.
www.joinedtohashem.org
http://www.wildbranch.org/
shalom

Peter W sa...

Hej.

Att tro på en treenig Gud är att bekänna att:
- Vi tror på en Gud, inte tre
- Gud har uppenbarat sig som tre personer: Fadern, Sonen och Anden.

Läste vad Jonas skrev:"Matt 28:19;
Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i FADERNS och SONENS och den HELIGE ANDES namn.."

Ett mycket bra exempel på treenigheten eftersom ordet "namn" i grundtexten är skrivet i singular form.

Vill också bidra med ett par exempel från Gamla Testamentet:
1. 5 Mos. 6:4 - Gud är en!
2. 1 Mos. 1:1 - I begynnelsen skapade Gud (plural) himmel och jord
3. 1 Mos. 1:26-27 - "Och Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara oss lika; och må de..." Bibelstället talar för sig själv. Gud talar om sig själv som "oss" och "vår" och skapar "människor" till sin avbild.

Det finns fler bibelställen men jag tycker att dessa är bra. Var välsignad i Faderns, Sonens och den helige Andes namn.

Unknown sa...

Treenigheten finns inte i Bibeln. Den formulerades flera hundra år efter Kristus och har idag blivit en "sanning" som tyvärr inte ifrågasätts. Jag tror att det handlade om att kyrkan lade sig till med ett "paket" av trossatser, trosbekännelser etc för att samlas kring en konkret kärna. Och då fanns treenighetstanken med - kanske tilltalade den en del för att den var lite svårgripbar, lite mystisk, men det är synd att den grävde sig in i vår bild av vad som hör till den kristna tron...

Winther sa...

Tack för din kommentar!

Anonym sa...

Några bibelverser:

(Apg 20:28)
Ge akt på er själva och på hela den hjord som den helige Ande har satt er som ledare över, till att vara herdar i Guds församling som han har köpt med sitt eget blod.

(Jes 9:6)
Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given.
På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är:
Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste.


(Joh 14:16-18)
Och jag skall be Fadern, och han skall ge er en annan Hjälpare, som alltid skall vara hos er, sanningens Ande, som världen inte kan ta emot. Ty världen ser honom inte och känner honom inte. Ni känner honom, eftersom han förblir hos er och skall vara i er. Jag skall inte lämna er faderlösa, jag skall komma till er.

(Joh 20:27,28)
Sedan sade han till Thomas: "Räck hit ditt finger och se mina händer. Och räck hit din hand och stick den i min sida. Och tvivla inte utan tro!" Thomas svarade honom: "Min Herre och min Gud!"

Winther sa...

Det var starka verser. Det tackar jag för!