söndag 30 mars 2008

Jesus eller Yeshua?

Yeshua heter väl Jesus på svenska? Eller hur?

28 kommentarer:

Anonym sa...

Antingen heter man Yeshua eller så heter man Jesus. Det är två helt skilda namn som Johan och Frans.
Yeshua är ett Hebreiskt namn.
Jesus är ett grekiskt namn som har rötter i det latinska Iesous. Iesous i sin tur är det namn som katolska kyrkan ändrade Yeshua's namn till.
Katolska kyrkan ändrade också namnet på YHWH till Gud.
Kyrkorna i västvärlden har sen anammat katolska kyrkans agerande gällande dessa namnändringar.
Men om man ska tala om Herren YHWH's frälsning, Han som gav sitt liv för hela världens synd, en gång för alla, är det nog korrekt att använda Hans födelsenamn-Yeshua.
Yeshua är det namn som Hans föräldrar och vänner, ja även ovänner använde, så vad är orsaken till att ändra det till Jesus? Det är inget svårare att säga Yeshua än Jesus.
Det är också intressant att se hur djupt rotad denna katolska ovana är.
Sam

Winther sa...

Jag har en känsla av att Yeshua förstår båda namnen. Jesus är ju väl inarbetat.

Mitt eget namn David uttalas olika i olika länder. När jag var i Canada så kallades jag Dave och mitt namn uttalades Däjvid. När jag var i Tyskland uttalades det Dafid. Det är ju i alla fall jag.

Anonym sa...

Det finns en massa kyrkotraditioner som är väl inarbetade vid det här laget, men det gör dem inte rätta.
Vilodagen har varit , är och förblir den sjunde dagen, som är lördagen. Jes 66:22-24 förklarar att vi ska fira Sabbat även när vi har en ny Himmel och en ny jord.
Bara för att katolska kyrkan ansåg sig ha rätt att ändra Sabbaten till söndag på 300 talet blir det inte rätt p.g.a hävd, eller tadition eller inarbetning.
Alla har rätt att använda vilket namn som helst och lägga ansvaret på Herren Gud och Yeshua att vara förstående. Om det bara är rädslan för att bryta med mänskliga traditioner så tror jag att det är ett svagt argument för att inte kalla Yeshua med hans rätta namn.

Om du for till Canada och man började kalla dig för Lying woman, och du informerade dem att ditt namn är David eller Däjvid och att du ville att de använder det namnet. Hur skulle du reagera om de a,ändrade sig och kallade dig Däjvid eller b, fortsatte att kalla dig Lying woman?
Det finns troliga grunder för att namnet Iesous stammar från Ie Zeus och betyder då : Leve Zeus.

Katolska kyrkan kallade Yeshua för Iesous, katolska kyrkan ändrade vilodagen till söndag för att det skulle bli mer populärt med hednadyrkarna, katolska kyrkan anammade de flesta hedniska högtiderna och införde dessa för att bli mer populära med massorna.
Ser du mönstret?
Den som tror på Bibeln passar inte in i mönstret.
Rom 2:1-2
Sam

Winther sa...

För den intresserade lägger jag ut versarna här.

Jes 66:

"22. Ty liksom de nya himlar och den nya jord som jag vill göra blir bestående inför mig, säger Herren, så skall det också vara med era barn och med ert namn.

23. Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag skall det ske att allt kött kommer och tillber inför mig, säger Herren.

24. Och man skall gå ut och se med lust hur de människor som avföll från mig nu ligger där döda. Ty deras mask skall inte dö, och deras eld skall inte utsläckas, och de skall vara till avsky för allt kött. "

Rom 2:

"1. Därför är du utan ursäkt, du människa, vem du än är, som dömer. Ty därmed att du dömer en annan fördömer du dig själv, eftersom du, som dömer den andre, själv handlar på samma sätt.

2. Och vi vet att Guds dom verkligen kommer över dem som handla så. "

Anonym sa...

Förlåt mig, men jag missade en 2:a
Det ska vara Rom 12:1-2
1Så förmanar jag nu eder, mina bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära edra kroppar till ett levande, heligt och Gud välbehagligt offer -- eder andliga tempeltjänst.

2Och skicken eder icke efter denna tidsålders väsende, utan förvandlen eder genom edert sinnes förnyelse, så att I kunnen pröva vad som är Guds vilja, vad som är gott och välbehagligt och fullkomligt.

Peter W sa...

Vad gäller vilodagen så ändrades denna av apostlarna för att fira Jesu uppståndelsedag. Det har inte med katolska kyrkan att göra. (Möjligen genom att katolska kyrkan "la beslag" på Petrus som sin förste påve.) Jag tycker att man ska hedra vilodagen som Herrens dag och i Sverige är den sjunde dagen söndagen. Jag tror Gud hellre ser att man har en vilodag till Herrens ära än att man håller på att bråka om saken.

Hur man uttalar Jesus från Nasaret spelar ingen roll eftersom det är han som person och som Gud som är intressant. Helt OK att kalla Jesus för Yeshua om man vill det alltså. Eller så kan man kalla Yeshua för Jesus.

Anonym sa...

Peter
Det vore väldigt intressant att få veta var i Bibeln det står att apostlarna ändrade vilodagen. Den vilodag som man firat sen man föddes och som Yeshua firade tillsammand med dem tills Han for hem.

Du kan tydligt läsa i den katolska katekesen att det var katolska kyrkan som ändrade vilodagen.
http://www.newadvent.org/cathen/14335a.htm

Intressant är också att man ogenerat förklarar att söndagen är en hednisk dag och kommer från hedendomen i Egypten.
Man tar avstånd från judarnas dag, som också är Herren Guds dag-Bibelns dag, och gör sin egen med hävd som argument.

Ett par andra saker som katolska kyrkan tagit på sig att säga är rätt.

Maria var syndfri
Maria togs direkt till Himlen, utan att passera död.
Kallar påven fader.
Säger vi ska be till Maria.
Osv
Osv
Det vore också intressant att höra din kommentar om Jes 66, där det uttryckligen står att vilodagen ska firas efter att vi har en ny Himmel och en ny jord. Det är Sabbaten som nämns och det är lördag som det alltid har varit och kommer att vara, enligt Bibeln.
Sam

Peter W sa...

Hej herr/fru Anonym.

Jag är ingen förespråkare av katolicismen. Mycket konstigheter kommer därifrån.

Om du firar sabbat på lördagen och jag hedrar Herren genom vilodag på söndagen är inte ett problem för mig. Jag är frälst av nåd genom min tro och rättfärdig genom Jesu död och uppståndelse ändå.

Så om jag får fira sabbat i himlen så är det helt Ok med mig, men huvudsaken är ju att jag kommer dit.
Förstår du hur jag menar?

Anonym sa...

Katolikerna ändrade vilodagen.
Herren Gud som skapade Himmel och jord helgade vilodagen och välsignade den och sa åt sitt folk att följa Hans mönster, har inte ändrat något.
Vem vill vi ge respekten att tro att det som är sagt är rätt?
Tänk om det är så att Herren Gud sa som Han sa för att det är en stor fördel, andligt och lekamligt, att hålla sabbaten, när man inte arbetar med nånting utan bara vilar!
Herren Gud själv kan ju inte bryta sitt ord så Han firar fortfarande vilodagen på lördag.
Tänk om det som står i Bibeln är sant och katolikerna har fel!!!!!

P.s
Jag skriver under varje post med
Sam
Jag har ingen av de andra identiteterna så om du kan förklara hur jag ska göra det andra,tack!

Peter W sa...

Det är synd att du brusar upp. Jag menar inte att provocera dig. Men det räcker naturligtvis inte med att följa sabbaten. Att brusa upp och bli arg och irriterad på sin broder är också en synd.
Hur får du din synd förlåten?

Anonym sa...

Fördomar finns överallt tydligen, även i Peters värld.
Om du uppfattar det som om jag brusar upp så tar du det på alldeles fel sätt. Min puls och mitt blodtryck ändrades inte ett jota när jag skrev min post.

Jag tror på Yeshua som Messias och att han kom som en människa och offrade sitt liv, en gång för alla.
För den som vill efterfölja honom finns frälsning till evigt liv.
Det finns egentligen bara ett val för människan. Man föds och är på väg från Herren Gud tills man väljer att vända och följa Yeshua, och Herrens instruktioner hjälper oss till ett behagligare liv här på denna jord.

Det som är svårt att förstå är varför katolska kyrkan och alla dess avarter i all de s.k frikyrkorna, är så bestämda i att inte följa Bibeln?
Kyrkan firar inga högtider som Herren Gud själv instiftat, inte judarna, Gud själv.
Kyrkan ändrade på vilodagen.
Kyrkorna tror sig ha ersatt Israel som Herren Guds folk.
Har du nån aning varför? Jag hittar inget stöd för det i Bibeln.
Sam

Peter W sa...

Jaha, det verkade först som om du hade problem med den katolska kyrkan. Men på ditt svar blandar du in alla friförsamlingar också?

Jag förstår att du själv oklanderligt följer Bibeln?
Men då vill jag bara göra dig uppmärksam på att Bibeln säger att du inte kan bli frälst genom att bara efterfölja Yeshua. Frälst blir man av tro genom den nåd som Herren ger.
Nåd innebär att ALLT hänger på Gud. Om jag tror att jag kan förtjäna någon del av nåden så är det inte längre en gåva. Rättfärdigheten kan inte förtjänas. Om man skulle kunna påverka sin situation själv gäller inte nåden.
Om detta kan du läsa i Romarbrevet.

Anonym sa...

Det är uppmuntrande att se att du har läst romarbrevet i alla fall. Vet du vem som skrev romarbrevet?
Om du kunde vara så vänlig och tala om för alla var det står att man inte blir frälst genom att efterfölja Yeshua? Du säger man blir frälst genom att tro på nåden? Finns det ett Bibelställe?

Vad är det egentligen för skillnad på katolska kyrkan och andra kyrkor?
Det finns en Bibel och hur många samfund som alla har 'sanningen'?

Som jag ser det blir man frälst genom att tro att Yeshua är den Han är. Joh 16:9. Det är en fri gåva som alla kan ta emot eller inte.
Satan kan inte tvinga någon till helvetet och Herren Gud kan inte tvinga någon till Himlen.
Varje individ kan välja sin slutdestination.
Om man bestämmer sig för att tro på Yeshua så är ju ett tecken på att man älskar Honom att man gör som Han gjorde.
Det skriver Yeshuas bror i 1 Joh 1:7.
Om vi älskar Herren Gud så:2 Mos 20:6,5 Mos 11:1, 5 Mos 13:3, Ords 7:2, Pred 12:13, 1 Kor 7:19, 1 Tim 6:14, Hebr 9:20.
Ser du mönstret. Om man älskar Herren Gud och Hans son Yeshua så följer man Hans instruktioner för att inte missa målet.
Yeshua sa i Matt 5:19-19 hur man ska se på Bibeln. Yeshua talade bara om vad Faderns sagt, Joh 8:28.

Om man vill studera Hebreiska, det språk som bibeln ursprungligen skrevs på, så lär man sig en massa intressant. T.ex ordet Lag som används flitigt, skulle ha översatts till instruktioner eller femetta.
Ordet lagen hänvisar till de fem första Moseböckerna som heter Torah på Hebreiska. Så läs Psalm 119 och byt ut alla 'lagen' med ordet Torah eller de fem Moseböckerna och läs sen Ords 27:4 och 9 och gör samma sak.
Man måste ju nästan utgå ifrån att det Herren Gud sagt till oss människor är sant och bra, eller hur? Han tänker på vårat bästa och vill att vi frivilligt ska välja Honom som vår Gud.
Om vi tror på Yeshua så blir vi inympade i Israel(Herrens Guds folk)Rom 11:11-24, vi som omtalas i Ef 2:11.13 och Ef 3:4-6.
Då vi blir medlemmar i Herren Guds hushåll så borde vi väl ha vilodag på samma dag som husfadern, fira samma högtider som husfadern, äta samma mat som husfadern har sagt att vi ska, eller hur?

Jag tror det är så att om man älskar Herren Gud och Yeshua och av kärlek vill leva efter Hans instruktioner så finns nåden om man inte riktigt träffar femettan,1 Joh 1:9.
Instruktionerna är inte svåra heller: 5 Mos 30:11.

Högsta formen av tillbedjan eller respekt är ju åtlydnad, eller hur?
Om jag respekterar dig så följer jag ju ditt råd eller din varning, eller hur?
Om jag inte har nån respekt för dig eller tror att du skojar eller ljuger så gör jag ju inte som du säger.

Så av kärlek respekterar jag världens frälsare, som gav sitt liv för mig, genom att använda Hans födelsenamn.
Yeshua från Juda stam, en av Israels tolv stammar.

Vad tror du det betyder det som står i Upp 21:10-12. Israels barns stammar har sitt namn över de 12 portarna in till den heliga staden.
Det måste ju vara lite förvånande att det inte står Pingst över en EFS över en annan, katoliker på en annan, lutheraner osv osv.
Israels tolv stammar.
Sam

Peter W sa...

Hej igen.
Det finns mycket att säga om samfund. Historiskt kan man säga att de tror på samma sak men betonar olika saker.
Baptisterna - dopet, pingstvännerna - andens dop, missionsförbundet - missionen o.s.v. Det finns t.o.m. Sjundedagsadventister som betonar sabbaten.

Men Kristi kropp, församlingen, kan inte samlas i ett samfund. Den innehåller alla delar och betonar varken det ena eller det andra.

Fortfarande gäller att det första steget är tro. Genom tro blir jag rättfärdig av nåd. Det har ingenting med samfund att göra.

Steg två är trons gärningar. I dessa gärningar ingår att behålla enheten med mina trossyskon, oavsett alla samfundsnamn. Märk väl att detta inte kan kompromissa med den fundamentala tron.

Vad gäller det judiska folket så är de Guds egendomsfolk, det äkta olivträdet. I det trädet har de rättfärdiga blivit inympade. Det förvandlar ingen till jude naturligtvis men de som har blivit inympade genom Jesus Kristus har också del i förbundets välsignelser. Detta gör oss fria från lagens förbannelse (d.v.s. att ingen kan leva efter lagen utan att synda). Jag kan i stället tillgodoräkna mig den rättfärdighet som jag fått av den ende som lyckats hålla hela lagen, Jesus Kristus. Så om jag är född i en kultur där man firar Söndagen som Herrens dag så är jag ändå rättfärdig genom min tro. Min laggärning spelar inte någon roll eftersom jag ändå inte kan hålla lagen. Det innebär inte att jag är fri att synda men jag hedrar Gud på det sätt jag kan och känner till.

Det är inte ett påhopp på din teologi, du är naturligtvis fri att göra som du vill oavsett om jag förstår det eller inte.

Nog kommenterat från min sida. Jag kommer att läsa ditt svar om du skriver något men från min sida har jag sagt det jag ska.

Tack för din tid.

Anonym sa...

Du skriver:

1. Men Kristi kropp, församlingen, kan inte samlas i ett samfund. Den innehåller alla delar och betonar varken det ena eller det andra.

och:

2. Detta gör oss fria från lagens förbannelse (d.v.s. att ingen kan leva efter lagen utan att synda).

och:

3. Så om jag är född i en kultur där man firar Söndagen som Herrens dag så är jag ändå rättfärdig genom min tro.

och:

4. Det innebär inte att jag är fri att synda men jag hedrar Gud på det sätt jag kan och känner till.


1.Enligt Bibeln så finns det bara en kropp. Matt 26:26-30, Rom 12:48. Jag tror att samfundstanken har skapats genom tiderna av människor.
Mänskliga traditioner är något som bör undvikas enligt Bibeln. Obs Yeshuas ord -inte mina- i Mark 7:6-13.

2. Det är lite väl magstarkt att kalla Herren Guds instruktioner för en förbannelse. Skulle Herren Guds gåva till oss människor, genom Moses, vara en förbannelse? Tänk om!!

Han säger själv att om man följer Hans instruktioner så är man välsignad och ens barn är välsignade. 5 Mos 28:1-14
Sen så levde översteprästerna efter Torah,100%, annars hade de inte kunnat gå in i det allra heligaste.
De måste vara utan synd för att kunna stå framför YHWH. Om inte dog dom och drogs ut med repet som var knutet runt fotleden. Så fler än Yeshua kunde leva enligt Torah, tydligen.
Yeshua gav sitt liv för hela världens synd. Så vad som blev utfört på rätt sätt var syndoffret. Prästerna som hade jobbat med att offra hela dagar 6 dagar per vecka behövde inte göra det längre för folkets synder.
När Yeshua dog på korset så dog ett lamm i templet samtidigt. Yeshua offrade sig enligt Instruktionerna från YHWH.
Efter vad Yeshua gjort behöver inga lamm eller bockar offras för synd.
Som du förstår så är det inte synd att hålla vilodagen, fira Herrens högtider osv utan det är betenden som leder till välsignelser från Herren. Det är beteenden som tyder på att man respekterar vad Herren Gud, Himmelens och jordens skapare, sagt. Att man tar det för sanning uttrycker sig i att man gör det som Han har sagt.

3. Kultur och vara måste vara obetydligt och underdånigt mot vad Bibeln säger. 5 Ms 12:29-32, Kol 2:8.Mark 7:8.

4. Rom 12:2 uppmanar oss att hålla oss till Herrens Guds ord.
Den fråga som man måste ställa är ju om det inte finns några regler att leva efter, vad är det som är synd? Om man kan leva som man känner och tycker, därför att nåden täcker allt, och Herren måste acceptera det, vad räknas som synd?

Som du förstått ser jag inte med blida ögon på västvärldens kyrkor som ju alla härstammar från den katolska universiella kyrkan. Den undervisning man ger är i mina ögon inte biblisk.
Jag har inget emot att vemsomhelst kan starta en social klubb och prata om vadsomhelst. Problemet uppstår när man som kyrka utger sig för att tala för Herren Gud och Hans ord i Bibeln.
Om man då underviasr vad som inte finns i Bibeln och dessutom undervisar en hel massa som man tycker borde vara så, så tappar man förtroende. Och mer. Jak 3:1, Matt 5: 19.

Jag har inget emot dig personligen och önskar dig allt gott på din resa genom livet.
Vi är ju trots allt bara ansvariga för det vi själva säger och gör, tack och lov.
Sam

Peter W sa...

Jo, jag vet...
...jag lovade att det förra inlägget var mitt sista. Men jag bara måste klargöra att:

1. Kristi kropp är EN enhet och man kan inte sätta ett samfundsnamn på den. Vi tycker lika alltså.

2. Ja, om ingen kan följa lagen så är den och blir till en förbannelse enligt PAULUS (Romarbrevet). INGEN kan hålla hela lagen och då gäller lagens förbannelse enligt 5 Mos. 28.
Vad gäller Mose tid så behövde de följa lagen. Trots det syndade alla och olika metoder för att överskyla synden var nödvändiga. Detta gällde prästerna också. De behövde rena sig innan de gick in i templet. Men efter att Jesus dog kan alla som tror tillräkna sig Jesu rättfärdighet och på så sätt bli rena. NT talar om att den pånyttfödda människans hjärta är Guds tempel och där skulle han inte kunna bo om inte hjärtat var fullständigt renat från synd. Eller? Om nu Gud bor i mitt hjärta, hur kan någon anklaga mig för att synda då jag firar Herrens dag på en söndag?
- vem vill döma?
- vem har rätt att döma Herrens tjänare?

3. Här tycker vi olika. Jag menar att jag helgar Herrens dag som en vilodag.

4. Som Romarbrevet också säger så är synden synd även där inte lagen finns. Lagen finns också skriven i våra hjärtan.
Vad gäller nåden så är det enligt Romarbrevet inte ett fribrev för att synda. Men nåden tar bort (inte bara överskyler) synden.

Inom alla trosriktningar och samfund finns det konstiga personer och idéer. På samma sätt finns det naturligtvis bra personer. Så man ska vara försiktig med att generalisera för mycket. Men för att inte gå vilse i denna djungel av självbekräftelser, "nytänkande", starka egon och alltför ensidiga betoningar så behöver man ha en stadig grund. Denna grund är Jesus Kristus. Vår fader Abraham, Mose med lagen och kung David är alla bara led i frälsningsplanen så att Gud kunde få en relation med människan igen.

Så det handlar inte i första hand om man säger "Jesus eller Yeshua" eller om man firar Herrens dag på en lördag eller söndag.
Det viktigaste är att vi får tillräkna oss Jesu dom, lidande, död och uppståndelse och genom tro på det bli "födda på nytt" till ett levand Herrens tempel.

God bless you brother.

...over and out!

Anonym sa...

Du säger att det är omöjligt att leva efter Herrens instruktioner, eller lag som det felaktigt blivit översatt tiil.
Enligt Herren Gud, i 5 Mos 30:11, så är det icke för svårt.
Hur vet man vad som bor i en människas hjärta?
Man tittar på frukten. Matt 7:15-23.
Om du vill studera ordet ogärningsmän i vers 23 så kommer du att finna att i den Hebreiska grundtexten betyder det ordet:utan Torah, dvs utan de 5 moseböckerna.
Det här är människor som profeterat, drivit ut andar och gjort under. Väldigt tankeväckande.

Du kan välja vilken Gud, vilodag, kyrka, hednisk fest som helst. Jag bara tycker att man ska vara ärlig och säga att man inte lever efter vad Herren Gud har sagt i Bibeln.

Det finns 613 instruktioner i Torah. I det som är felaktigt kallat NT så finns det 1050.

Du verkar ju rätt slängd i engelska så här är ett par länker
http://www.joinedtohashem.org/sh/613%20wo.htm
http://www.joinedtohashem.org/sh/1050.htm

Det är märkligt hur du tolkar att Paulus säger att lagen är en förbannelse när Paulus själv säger i 3:31 att han minsann gör lagen(Torah) gällande.
Han, Paulus blev också anklagad för att inte leva efter Torah säger att han tror allt som finns i Torah och profeterna. Apg 24:14. Detta är efter Yeshuas död och uppståndelse.
Enligt de flesta kyrkor så är ju hela GT bara ett historiskt dokument som kan läsas som kuriosa. Ja det vill säga förutom tiondegivandet som ju naturligtvis behövs för att få allt att rulla på, eller hur?

I Uppenbarelseboken kan man hitta vem som ogillas av draken. Kap 12 vers 11 och 17. Här är det tydligt att de som håller Guds bud(Torah) OCH tror på Yeshua, och inte blygs att tala om det, är emot draken.

Det finns ett fint ord som heter hermeneutics.
det betyder att om man vill förstå något som är skrivet så måste man ha tre saker i tankarna.
1 Vad är sammanhanget
2 Vem är det skrivet till
3 Vem är det som skrev det
Det är en stor skillnad mellan det sätt som vi grekinspirerade västerlänningar tänker och hur man tänker som Hebree.
För att förstå Bibeln, som skrevs på Hebreiska först av Hebreer, är det viktigt att vara medveten om denna skillnad.
Ännu en bra länk på engelska. Om du vill lära dig om Herren Guds ord, Bibeln.
http://www.wildbranch.org/Gkhebcla/index.html

När du läser vad Paulus skrev gäller detta i hög grad, eftersom hans landsman Petrus till och med hade svårt att fatta vad han menade, 1 Petr 3:15-16.
Så igen, ha ett bra liv
Sam

Anonym sa...

På fornnordiska heter Jesus Vitekrist. Det namnet föredrar jag.

http://vitekrist.se/

Anonym sa...

Jag undrar vilket namn Han föredrar?
Sam

Anonym sa...

Ja Sam vad svarar Han när man frågar vem han är. Vitekrists ord ger svaret:

I Första Mosebok är han kvinnans säd.
I Andra Mosebok är han påskalammet.
I Tredje Mosebok är han vår överstepräst.
I Fjärde Mosebok är han molnstoden under dagen och eldstoden under natten.
I Femte Mosebok är han profeten liksom Mose.
I Josua vår frälsnings hövding.
I Domarboken vår domare och laggivare.
I Rut vår bördeman och frälsare.
I Första och Andra Samuelsboken vår betrodde profet.
I Kungaböckerna och Krönikeböckerna vår regerande konung.
I Esra vår rättfärdige lärare.
I Nehemja återuppbyggaren av de nedrivna murarna i våra liv.
I Ester vår Mordokai.
I Job vår för evigt levande förlossare.
I Psaltaren Herren vår herde.
I Ordspråksboken och Predikaren är han vår vishet.
I Höga Visan älskaren och brudgummen.
I Jesaja Fridsfursten.
I Jeremia den rättfärdiga grenen.
I Klagovisorna den gråtande profeten.
I Hesekiel den underbara mannen med fyra ansikten.
I Daniel den fjärde mannen i den brinnande ugnen.
I Hosea mannen som är för evigt trogen den otrogna.
I Joel den som döper i helig Ande och eld.
I Amos den som bär våra bördor.
I Obadja den som är mäktig att frälsa.
I Jona den store missionären till främmande länder.
I Mika glädjens budbärare.
I Nahum Guds utvalda hämnare.
I Habackuk evangelisten som ber: "Förnya i detta år dina gärningar" (Hab. 3:2)
I Sefanja Frälsaren.
I Haggai ägaren till allt silver och guld i världen.
I Sakarja källan som rinner upp i Davids hus och renar från synd och orenhet.
I Malaki rättfärdighetens sol som går upp med läkedom under sina vingar.
I Matteus är han Messias.
I Markus undergöraren.
I Lukas är han Människosonen.
I Johannes Guds Son.
I Apostlagärningarna är han den helige Andes tecken och under.
I Romarbrevet låter han allt samverka till det bästa för den som älskar Gud.
I Första och Andra Korintierbrevet är han Andens frukt och Andens gåvor.
I Galaterbrevet är han den som friköpte oss från lagens förbannelse.
I Efesierbrevet den outgrundliga rikedomen i Kristus.
I Filipperbrevet Gud som tillgodoser alla våra behov.
I Kolosserbrevet den gudomliga fullheten förkroppsligad.
I Första och Andra Tessalonikerbrevet vår återvändande kung.
I Första och Andra Timoteusbrevet medlaren mellan Gud och människa.
I Titus en trofast herde.
I brevet till Filemon en vän, mer trofast än en broder.
I Hebreerbrevet det eviga förbundets blod.
I Jakobs brev den store läkaren.
I Första och Andra Petrusbrevet den högste herden.
I Första, Andra, och Tredje Johannesbrevet är han evig kärlek.
I Judas brev Herren som kommer med sina tusentals heliga.
I Uppenbarelseboken Kungars Kung och Herrars Herre.

Anonym sa...

Det du beskriver är attribut som är sanna, helt riktigt.
Jag vill dock argumentera att citatet från Galaterbrevet är feltolkat. Torah var ingen förbannelse.
Den som inte levde efter Torah drog på sig en förbannelse.

YHWH gav sina instruktioner, Torah, till Moses som gav stentavlorna till Israel.
Att insinuera att YHWH skulle ha givit sina barn en förbannelse är den ultimata idiotin. Dessutom säger Ya'akov i 1:17:
17Idel goda gåvor och idel fullkomliga skänker komma ned ovanifrån, från himlaljusens Fader, hos vilken ingen förändring äger rum och ingen växling av ljus och mörker.

Det namn som ängeln, som normalt står framför YHWH, talar om för Miriam är Yeshua. Lukas 1.
Miriam talade Hebreiska i sitt dagliga liv.
Vi måste komma ihåg att Yeshua är en Israel från Yehudah stam. En Hebreisktalande stam som levde tillsammans med andra Hebreisktalande stammar.
Man talde och skrev Hebreiska eller Arameiska som är en gren av Hebreiska,

Det är allmänt vedertaget även i den sekulära världen att försöka använda en persons rätta namn.
Man gör det för att visa respekt.
Yeshua är en modernare variant av Yahoshua som i den svenska Biblen blivit Josua. Varför ge Yeshua ett nytt namn och inte Josua? Båda namnen borde vara samma.

Orsaken till att namnet Jesus finns är den katolska kyrkan.
Den kyrkan gjorde allt för att bli mer populär, så man införde an massa traditioner från den då rådande hedendomen.
Det är ju därför som kristna firar jul, påsk, midsommar,lucia, osv och inte en enda av YHWH's högtider som nämns i Bibeln.
Att ge Yeshua namnet vitekrist som är ett namn från asatron är inte speciellt respektfullt och inte logiskt. Han är inte vit och Han är HaMashiach.
Om man studerar Hebreiskan så finner man att varje ord och namn har en mångfacetterad betydelse som saknas i det grekiska språket. Så väldigt mycket av meningen har förlorats i den grekiska och sedan efterföljande översättningar.

Jag menar att man får välja vad man säger och gör, men om man som den katolska kyrkan skapar egna beteenden ska man inte ta Bibeln som stöd för det man gör.

Man bör vara ärlig och uppkalla den religionen efter dess uppfinnare och kanske säga att 10% är utryckta Bibelcitat och resten har jag skrapat ihop från världens alla hörn.
Sam

Peter W sa...

Tack Vitekrist för en snygg uppräkning av den uppenbarade Kristus.

Såg att du fick en kommentar om "lagens förbannelse". Vill passa på att förtydliga vad som menas med detta. Inte minst för den som skrev det.

Om man inte följer lagen så drabbas man av lagens förbannelse enligt 5 Mos. 28. Det är alltså inte lagen som är en förbannelse i sig själv utan det faktum att ingen kan följa hela lagen utan att bryta emot den. Då man bryter mot lagen drabbas man av "lagens förbannelse".

Paulus säger också i Romarbrevet 7:1 att lagen gäller så länge man lever. Men genom Jesu död och uppståndelse har vi fått del i hans död och hans uppståndelse. Genom att vi tar emot hans offer genom tro så har vi dött från våra synder genom Jesu död men också dött från lagen på samma sätt. Se Rom. 7:4.

Det är också helt logiskt eftersom vi blivit rättfärdiga genom tro, inte genom lagen. Lagen har bara uppenbarat den synd vi hela tiden begår. Om vi inte fått vetskap om vår egen synd så behövs ingen frälsning. Alltså är lagen nödvändig för att förstå behovet av nåd. Men när vi tagit emot nåden faller lagens funktion. Om jag hävdar något annat lever jag inte i nåden. Helt logiskt som jag sa.

Anonym sa...

Peter
Om du menar att ingen kan följa Herren Guds instruktioner, eller lag som det blivit felaktigt översatt till, så motsäger du Bibeln.
Det står nämligen i 5 Mos 30:11, och det är Herren Gud själv som säger det, att de instruktioner (bud) som Herren Gud gav är icke för svårt eller för långt borta.
De präster som gick in i det allra heligaste måste vara utan synd, dvs ha följt intruktionerna, annars dog de och drogs ut med repet som satt runt fotleden.
Dessutom sände Herren Gud Yeshua i köttslig gestalt. Rom 8:3. En människoson.
Rom 5:15 kallar Yeshua en människa.
Det är logiskt. För att ta människans synd och bli syndaoffer så måste Yeshua leva under samma förhållanden och ande/natur-lagar som den människa som Han tog synden från.
Om Yeshua hade haft någon fördel över en människa, kunde han inte ta människors synd, eftersom han inte levde under samma premisser isåfall eller hur?

Vi människor har blivit erbjudna frälsning genom Yeshua HaMashiach, tack vare att Yeshua offrade sitt liv enligt de instruktioner, lagar, som Herren Gud gav till sitt folk genom Moses.
Yeshua offrade sitt liv under Pesach, som inte är den katolska påsken.
Samtidigt som Yeshua offrade sitt liv på pålen så offrade översteprästen ett felfritt lamm i templet. Parallellt hände båda offren.
Yeshua följde Herren Guds instruktioner som vi läser i Torah, 1-5 Mos.
Offret för synd som Yeshua ofrade en gång för alla behöver alltså inte repeteras, men är fortfarande gällande som syndoffer för oss idag. Alltså är Torah, lagen, fortfarande gällande, för om den inte vore gällande så fanns ingen frälsning. Detta eftersom Yeshuas offer vore ogiltigt om Torah, lagen, som Han offrade sitt liv enligt, ogiltigförklarats, eller hur? Logiskt.
Vill man se på det krasst så är den enda synd som människor är ansvariga för, är att man inte tror på Yeshua. Joh 16:9.
Sen man tagit emot Yeshua som frälsare så är man uppmanad att leva heliga liv och man kan bara göra det genom att leva efter Herren Guds instruktioner, Torah.
Om man missar målet så finns nåden.
Men om man syndar på nåden finns ingen ursäkt. Rom 3:21-31.

Det ologiska är att blanda ihop syndaoffret som skedde enligt Herren Guds instruktioner i Torah, med alla andra instruktioner som Herren Gud gav för ett fullt liv av välsignelser.
Kyrkorna har gjort ett jättefint jobb av att göra den felblandningen.
Kyrkorna har också gjort ett jättefint jobb att blanda ihop lag och lag. Dvs den lag som menar Torah vilket är 1-5 Mos och den lag som menar de mänskliga traditioner som den dåtida religösa eliten hade infört utöver vad Herren Guds instruktioner var.
Sam

Peter W sa...

Hej igen.

1. Läs Rom. 3:20, så ser du att ingen förklaras rättfärdig genom laggärningar. Lagen ger bara insikt om synd. Detta bekräftas i Rom. 3:28.

2. Alla har syndat men kan bli rättfärdiga utan lag, genom nåd för att Jesus friköpt dem. Rom 3:21-23

3. Jesus dog i vårt ställe Rom. 5:8 medan vi fortfarande var syndare.

4. Om vi syndar så finns det nåd som täcker det med. Är det då OK att synda? Nej, eftersom vi blir slavar under den vi tjänar. Rom. 6:1 och 6:15. Här säger Paulus uttryckligen att vi står under nåden och inte under lagen. (Ingen har talat om att utnyttja nåden för att begå en massa synder, dvs synda på nåden.)

5. Vi är döpta till Kristus och till hans död. Vi är genom dopet begravda och uppståndna till det nya livet i Kristus. Detta för att den som blivit död är friad från synd. Rom. 6

6. Lagen råder över människan så länge hon lever. Rom. 7:1

7. Genom Kristus har vi blivit dödade och lever inte längre. Vi har blivit dödade från lagen enl. punkt 6. Rom. 7:4 och 7:6

8. Lagen är inte synd men hade till uppgift att avslöja synden i våra liv. Men synden kan bara övervinnas genom Jesu död och uppståndelse. Vi identifierar oss med Kristi död och dör bort från synden genom nåden. Rom. 7:7-13

9. En enda har varit rättfärdig. Rom. 5:18.

10. Vad gäller prästerna i tabernaklet och i templet så genomgick de en reningsprocedur för att SKYLA sina synder. Syndens makt och välde bröts aldrig. Men ett blodsoffer krävdes för att skyla synden så att prästerna kunde genomföra sin prästtjänst.
Vad var annars Jesus uppdrag? Varför sände Gud sin son om människan själv kunde göra sig rättfärdig genom laggärningar?

Som jag sa så är det så att om man vill tillgodoräkna sig Jesu död och uppståndelse och på så sätt dö bort från syndens välde och makt så finns nåden och det är bara att ta emot. Jag lever då det nya livet i Kristus och syndar inte mer. Jag kommer fortfarande att falla då och då men förlåtelse finns.

Om jag däremot fortsätter att följa lagen, som jag dött ifrån genom Kristi död, så kan jag naturligtvis inte tagit emot nåden. Dessa väger ut varandra. Lagen hänger på mina gärningar och nåden hänger på Jesu gärning. Sedan är det bara att välja. Hoppas jag rett ut begreppen nu.
Välsignelse till dig kära läsare.

Anonym sa...

Peter
Vet du ens vem som skrivit Romarbrevet?
För att förstå vad som står i Romarbrevet måste man förstå vad resten av Bibeln säger. Först och främst GT. Man kan inte ignorera Gt och förstå NT.
Sam

Peter W sa...

Ja, Paulus hjälper verkligen till att reda ut begreppen.

Om man inte vill höra vad han säger brukar man t.ex. skylla på:
- Paulus var farisee och följde själv lagen. Ja, det var han men han dog också från lagen genom delaktighet i Jesu död precis som han skriver.
- Alla kyrkor har förlett sina församlingar sedan den urkristna församlingen. Endast vi vet hur det verkligen ligger till. OM alla andra har fel, hur förklarar man då ett levande Andligt liv med under, tecken och mirakler som bekräftar ordet?
- Eller så väljer man oftast att angripa skriften genom att påstå att den antingen är felöversatt eller feltolkad.

Nej, tydligare än Romarbrevets beskrivning kan man inte hitta, det ger svaren.

Guds välsignelse över dig.

Anders Branderud sa...

Peter W skriver:
” Vad gäller vilodagen så ändrades denna av apostlarna för att fira Jesu uppståndelsedag.”

Ribi [det var hans titel] Yehoshua – Messias – från Nasaret och hans efterföljare Netzarim firade Shabbat hela deras livstid.

Han undervisade: “Request first the Realm and His tzedaqah, and all these things shall be given to you. So don't worry about tomorrow. Tomorrow will be worrisome enough on its own. One day's evil is enough.” NHM 6.33-34

Hemsidan www.netzarim.co.il bevisar att Ribi Yehoshua praktiserade direktiven i Torah hela sitt liv. Således så hade han samma definition av ordet ’tzedaqah’ som definitionen i Torah – rättfärdighet, såsom den är definerad av Torah [”Moseböckerna”]. Alltså han undervisade sina efterföljare att hålla Shabbat.

Att följa hans undervisning leder en in i Torah-observans, ett krav för en relation med Skaparen; och det är oerhört meningsfullt!!

Anders Branderud

Winther sa...

Jag är rädd att din lära Anders är en gärningslära.